Jdi na obsah Jdi na menu

(obrázek převzat z google.cz)

ObrazekHistorie plemene
 
             Vznik tohoto úžasného plemene je datován kolem roku 1800 a souvisí s kolonizací Austrálie.  Jedním z rodičů australského honáckého psa byl vybrán dingo, se kterým místní obyvatelé aboriginci žijí dodnes. Po dingovi zdědil austalák poměrně tichý styl práce, vytrvalost a schopnost pracovat i v extrémních podmínkách. Vliv dinga se projevil i v tělesné stavbě

  - výrazná klínovitá hlava a silná stavba těla.
    Tvůrci tohoto plemene, jimiž byli angličtí osadníci, se snažili o vyšlechtění silného, dokonale zdravého psa střední velikosti, který by chránil stádo i obydlí svého pána.
    Jako první byli použiti pro křížení s dingy smithfieldi pocházející ze Skotska. Tito psi ve své domovině doprovázeli honáky přepravující stáda skotu do Londýna na Smithfieldský masný trh. Od těchto psů zdědil australský honácký pes dobrou ovladatelnost, chuť k práci a oddanost člověku. Byli tiší, ale kousaví.
    Thomas  Hall zkusil zkřížit domestikovaného dinga s dvěma importovanými psy, známými jako 'Blue Merle Highland Collies a v polovině 19. století se pokusil poprvé o ustavení plemene. Jeho psi byli později nazýváni jako 'Heelers' nebo 'Queensland Heelers, Blue Heelers a Red Heelers' (1870).
    V druhé polovině 19. století bratři Bagustovi zkřížili heelery s dalmatiny pro jejich dobrý vztah ke koním a oddanost svému pánovi.
    Nejdůležitějším mužem v historii vzniku honáckých psů byl Robert Kaleski, který v roce 1902 vytvořil první standard plemene. Více o historii zde

    Do České republiky byl první australský honácký pes importován v roce 1997.

 

 

Obrazek

Robert Kaleski